fix üvegezésű műanyag ablak

Nézet:
Sorrend:

Fix üvegezés ablakszárny nélkül

A műanyag ablakok közül a legegyszerűbb szerkezet a fix üvegezésű. Az ablak szárny nélkül készül, a tokkeretbe közvetlenül van rögzítve az üvegezés üvegezőléc és gumitömítés segítségével. Mivel nincs mozgó szárny ezért nincs szükség ablakvasalatra sem ami a szárnyat mozgatja. Előnye lehet az is, hogy a teljes műanyag tokszerkezet vastagsága ennél az ablakverziónál a legkeskenyebb és az ablak összefelületéből fajlagosan itt a legnagyobb az üvegeztt bevilágító felület.

Lehet az ablakon szellőzetni is?

Mivel a fix ablak nem nyitható ezért szellőztetni sem lehet rajta. Ha friss levegőt kell a belsőbe biztosítani akkor azt máshogyan kell megoldni például másik nyitható nyílászáró beépítésével a fix mellé vagy gépi szellőztetéssel. Megjegyzem, hogy az új korszerű passzívházas épületeknél is előszeretettel alkalmaznak fix üvegezésű ablakokat.

Mit ér a műanyag ablak ha fix?

Az ablak engedi érvényesülni a külső teret, a szép nagy üvegfelületén a helyiségbe beköszönt a külső tér látványa. Az építészeti értékén kívül jobban is hő- és hangszigetel mint a nyíló verziók, mivel itt nincs a két műanyag ablakkeret illesztés és egyedül csak az üvegszerkezet illesztésénél kell gumitömítéssel számolni. A kedvező ára pedig úgyebár magáért beszél, tehát akkor mit is ér?

A fix üvegezésű ablak árak

Az ablakok ára értelem szerűen ablakszárny és vasalat nélkül jóval olcsóbb mint bármelyik nyíló vagy bukó-nyíló verzióban. A lakásba kerülő nyílászárók összköltségét gyakran csökkentjük úgy, hogy minden helyiségbe választok szokásos nyíló vagy bukó-nyíló ablakot, hogy lehessen rajta szellőztetni és biztosítsa a közvetlen kapcsolatot a belső és a külső tér között. A fix ablakot akkor válasszunk, ha a helyiség bevilágítása megkívánja az üvegezett felületet de nem szükséges a nyithatóság, a belső tér szellőzése megoldható másik nyílászárón is. A takaríthatóságot az ablaknál kívülről lehet megoldani, de magasan lévő szerkezetnél vagy ahol akadályozva van a megközelíthetőség ott az üveg kiüvegezése is segítség lehet.